Home » Cultură » Kris Kristofferson. A murit o stea. „Spune adevărul. Cântă cu pasiune. Muncește cu bucurie. Iubește din toată inima”

Kris Kristofferson. A murit o stea. „Spune adevărul. Cântă cu pasiune. Muncește cu bucurie. Iubește din toată inima”

Kris Kristofferson. A murit o stea. „Spune adevărul. Cântă cu pasiune. Muncește cu bucurie. Iubește din toată inima”
Kris Kristofferson în filmul „A Star is Born” (1976). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.10.2024

Kris Kristofferson (1936 – 2024) a avut o carieră lungă și frumoasă atât ca actor, cât și ca solist de muzică country. Un premiu Grammy pentru cel mai bun cântec country în 1971 – „Me and Bobby McGee”, pe care l-a scris împreună cu Fred Foster (producător muzical, compozitor și fondatorul Monument Records și Combine Music).

Un premiu Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film – muzical sau comedie pentru rolul său din „A Star is Born” (1976). Premiul „Entertainer of the Year” în 1971 al Country Music Association. Songwriters Hall of Fame, în 1985 și Hollywood Walk of Fame, în 2014. O nominalizare la Oscar pentru cea mai bună muzică, în „Songwriter” (1985). O nominalizare la Premiile BAFTA (cel mai promițător actor într-un rol principal, în „Pat Garrett & Billy the Kid” din 1973) și 14 nominalizări la Grammy, dintre care patru victorii.

Kris Kristofferson a apărut în peste 30 de filme, iar lista trebuie să înceapă cu „A Star is Born” (1976), o dramă romantică regizată de Frank Pierson, cu un scenariu semnat de Pierson, John Gregory Dunne și Joan Didion. În film joacă Barbra Streisand în rolul lui Esther Hoffman, o cântăreață necunoscută, și Kris Kristofferson în rolul lui John Norman Howard, un star rock consacrat a cărui carieră este în declin.

Rolurile notabile ale lui Kris Kristofferson

Producția, care a avut premiera la 18 decembrie 1976, la Mann Village Theater, înainte de a fi lansată în cinematografe în ziua următoare, a avut un mare succes. Peste 80 de milioane de dolari numai în America de Nord, fiind al doilea film cu cele mai mari încasări din 1976 și un Oscar, la cea de-a 49-a ediție a Premiilor desfășurată în 1977, pentru cel mai bun cântec original „Evergreen”. Alte roluri notabile ale lui Kristofferson sunt și cele din seria „Blade” (1998, 2002, 2004), „Convoy” (1978), „The Last Movie” (1971) – acesta fiind, de fapt, debutul său pe marele ecran, „Heaven’s Gate” (1980), „The Junkie” (1983).

Kris Kristofferson este una dintre puținele celebrități masculine care au apărut ca model atât în Playgirl, cât și în Playboy. În Playboy a pozat alături de actrița britanică Sarah Miles, ca un promo pentru The Sailor Who Fell from Grace with the Sea (1976). Kristofferson pare că a regretat apoi aparițiile, recunoscând mai târziu că a acceptat doar pentru că era sub influența alcoolului, abia amintindu-și că a făcut-o. În Playgirl, a spus că a pozat ca o favoare pentru buna prietenă Jane Fonda, care, într-un interviu publicat în paginile revistei, vorbea inclusiv despre filmul lor Rollover (1981).

A fost un boxer, rugbist și fotbalist

Kris Kristofferson, înainte să devină vedetă, a fost boxer, rugbist și fotbalist. O serie de accidente suferite la antrenamente și în timpul meciurilor l-au forțat să renunțe la sport.

Nu a luat niciodată lecții de actorie. A fost vizat pentru rolul principal din clasicul romantic „Hanover Street” (1979). A refuzat oferta pentru a organiza un turneu de concerte, în locul lui primind rolul Harrison Ford. A vrut să joace în Superman, filmul din 1978, dând probă pentru rol, însă rolul a mers la Christopher Reeve.

Kris Kristofferson s-a născut la 22 iunie 1936 în Brownsville, Texas. Bunicii paterni erau suedezi, iar tatăl său fusese general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Kristofferson a urmat Colegiul Pomona din California, excelând academic și absolvind cu summa cum laude, cu o diplomă în literatură în 1958. În perioada petrecută la Pomona, era cunoscut pentru talentele sale de scriitor, tot atunci publicând eseuri și povestiri premiate. După absolvirea Colegiului Pomona, Kristofferson a primit o bursă Rhodes pentru a studia la Universitatea din Oxford. A urmat cursurile Merton College din Oxford, unde a obținut o diplomă B.Phil. în literatură engleză în 1960. În anii în care a studiat la Oxford, a început să se implice mai mult în box și rugby, tot atunci scriind versuri pentru cântece. După facultate, Kristofferson s-a înrolat în armata americană, a devenit sublocotenent , a urmat cursuri de zbor pentru a deveni pilot de elicopter și a absolvit RangerSchool înainte de a fi staționat în Germania de Vest.

Piesa lui Kristofferson, cântată de Johnny Cash

În 1965, a plecat din armată pentru a se dedica muzicii. În acelși an, tocmai fusese desemnat să devină profesor la USMA West Point, însă a obținut o slujbă de menajer și barman la studiourile de înregistrare Columbia din Nashville, joburi pe care le-a acceptat cu gândul că intră pe prima lui ușă ce-i va deschide drumul către celebritate. La sfârșitul anilor ’60, a scris cântece pentru Jerry Lee Lewis și pentru cântăreți country precum Ray Stevens, Faron Young și Billy Walker, însă cariera lui solo a eșuat. Tot la Nashville l-a întâlnit pe Johnny Cash, care a preluat câteva dintre cântecele sale, însă inițial nu le-a dat prea mare importanță. Totuși, Kris a reușit să-i atragă definitiv atenția lui Cash după ce a aterizat cu elicopterul în curtea artistului, aducându-i câteva negative ale pieselor sale. Așa a părut „Sunday Morning Coming Down”, piesa lui Kristofferson cântată de Johnny Cash, care a fost votată cântecul anului 1970. În acel an, Kristofferson a înregistrat primul dintre cele 18 albume de studio pe care le va lansa de-a lungul carierei. S-a întâlnit pentru scurt timp cu Janis Joplin, care a înregistrat cântecul său„Me and Bobby McGee, devenit un hit nr. 1 după moartea ei în 1970. Un alt succes muzical al lui Kristofferson, tot din 1970, „Help Me Make It Through the Night”, a devenit un single de succes pentru Sammi Smith și a fost preluat ulterior de Elvis Presley, Gladys Knight, Mariah Carey și alți artiști.

Kristofferson era celebru pentru relația tumultoasă pe care o avea cu alcoolul – se spunea că ajunsese să consume o sticlă și jumătate de Jack Daniels zilnic – și care începuse să-i afecteze nu doar viața personală, dar și cea profesională. În anii ‘70, din cauza consumului excesiv de alcool, și-a pierdut jobul de pilot de elicopter, iar la scurt timp și-a ruinat căsnicia cu solista Rita Coolidge.

A decis să renunțe la alcool

În 1976, Kris Kristofferson a decis să renunțe la alcool, o decizie matură și salvatoare de viață, deoarece alegerea nu doar că i-a îmbunătățit sănătatea fizică și mentală, dar i-a permis să se concentreze mai bine asupra carierei sale muzicale și actoricești. După succesul inițial din anii ‘70, cariera lui Kristofferson ca actor a suferit o scădere semnificativă după filmul „Heaven’s Gate” din 1980, considerat a fi un eșec comercial major. Dar cu toate astea, în ultimii ani ai vieții profesionale, Kristofferson și-a menținut bine echilibrul atât pe scena muzicală cât și pe partea de actorie.

În anii 1980, scrie The Guardian, Kris Kristoferson a fost un critic vocal al președintelui american Ronald Reagan și al politicii externe dusă în America Centrală, când SUA a finanțat lupta împotriva forțelor de stânga din El Salvador și Nicaragua. Albumul Repossessed al lui Kristofferson din 1986 făcea referire la aceste conflicte.

S-a retras din viața publică în 2021

Kris Kristofferson s-a retras din viața publică în 2021, după un ultim rol în film – cel din drama „Blaze” (2018) regizată de Ethan Hawke, și un ultim album muzical în 2016 – „The Cedar Creek Sessions”.

Kristofferson a fost căsătorit de trei ori, prima dată cu iubita lui din liceu Fran Beer, în 1960, având împreună doi copii, apoi cu cântăreața Rita Coolidge, în 1973, alături de care a înregistrat albumul „Full Moon”, ce a devenit unul dintre cele mai mari succese ale lui Kristofferson (cuplul a avut împreună o fiică), iar din 1983 și până la moartea lui, a fost căsătorit cu hairstylis-ul Lisa Meyers, cei doi devenind părinții a cinci copii.

O stea s-a născut în 1936, acceași stea a murit în 2024, la 28 septembrie, la vârsta de 88 de ani. Kris Kristofferson.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0001434/awards/?ref_=nmbio_ql_2

https://www.theguardian.com/music/2024/sep/30/kris-kristofferson-us-country-singer-and-actor-dies-aged-88

https://people.com/all-about-kris-kristofferson-kids-8662528

https://www.bbc.com/news/articles/cjwd69n7xxgo

Vă mai recomandăm să citiți și:

Kathy Bates și-a anunțat retragerea din actorie

Alain Delon, scandaluri cu sex, droguri și crime. „Cei mai mulți dintre gangsterii pe care îi cunosc… au fost prietenii mei înainte de a deveni actor”

Alain Delon, partea mai puțin cuminte a actorului. „Am știut totul și am primit totul”

John Wayne, cel mai faimos actor cowboy. „Vorbește încet, vorbește lent și nu spune prea multe”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase